Melde flytting når du flytter

Ved flytting er det alltid en del ting å huske på. Det er ikke bare å huske å pakke ned alle tingene sine i esker og transportere disse til sin nye bolig. Har du for eksempel husket å melde flytting?

I denne artikkelen forklarer vi hvordan og hvor du bør melde flytting når du skal flytte. 

Hvorfor skal du melde flytting?

Å melde flytting betyr at du endrer adresse. Det er spesielt to steder det er viktig å melde flytting til – Folkeregistret og posten. Å melde flytting til Folkeregistret innebærer at den offisielle adressen din oppdateres i flere statlige og kommunale register. Dette er viktig ettersom adressen din bestemmer hvilken kommune du har rett å stemme i, men også for at for eksempel fastlegen og tannlegen din har riktig adresse. Som regel oppdateres også din adresse for de bedrifter du har kundeforhold til. Dette er ikke alltid tilfellet, så det beste er om du melder din nye adresse til de bedrifter du er kunde hos. Deretter er det viktig å endre adressen din hos posten også, for at du skal få posten din i riktig postkasse.

Melde flytting

Hvordan melde flytting

For å endre adresse må du altså melde flytting til både Folkeregisteret og posten. Under forklares hvordan du går frem for å gjøre dette.

Posten

Det finnes flere måter å melde flytting på til posten. Den enkleste måten er å gå inn på postens nettside. Der kan du gjøre en flyttemelding gjennom å fylle ut et skjema. Du trenger bare å logge deg på med BankID. Din adresse blir da oppdatert hos posten og posten din blir videresendt til din nye postkasse i to måneder etter du har registrert flytting. Les mer om videresending av post her.

Noe som er veldig smidig er at posten tilbyr å sende endring av adresse til Folkeregistret når du melder flytting hos dem. Da får du ordnet begge samtidig. Husk å melde flytting før du flytter. Hos posten er du nødt til å gjøre dette senest fire virkedager før du flytter.

Hvis du ikke har mulighet eller vil gjøre det over internett går det også fint å møte opp på Posten fysisk. Der kan du fylle ut en blankett som posten sender inn for deg. Husk at dette må gjøres senest åtte virkedager før du flytter.

Folkeregistret

Hvis du ikke endrer adressen for Folkeregistret via posten, finnes det andre måter å gjøre dette på. På skatteetaten sin nettside kan du sende inn en flyttemelding digitalt eller sende en blankett med post. Sistnevnte har noe lengre behandlingstid og bør tas med i betraktning.

Hvis ønskelig kan du sende flyttemelding for hele familien med en søknad. Uansett om du vil endre registret for deg eller for familien skal du huske å gjøre dette tidligst 31 dager før flytting eller senest åtte dager etter flytting.

Det er også mulig å melde ny adresse på nettsiden adresseendring.no.

Informere nære og kjære

Sist, men ikke minst er det selvfølgelig ikke bare bedrifter og legen som trenger å vite din nye adresse. Ikke glem å gi din nye adresse til venner og familie. Når du har gjort alle disse stegene er det bare å pakke ned de siste tingene og flytte til din nye bolig!